Hvordan en utstilling foregår

Utstillingene i NFFSCN er åpne for alle. Både de som vil stille ut sine dyr og for de som bare vil se på, medlemmer og ikke-medlemmer. For de som skal stille ut sine dyr, er det flere ting som det er lurt å huske på:

  • Husk å sende påmeldingen før fristen. Sene påmeldinger godtas ikke.
  • Du må ha et passende reisebur til chinchillaen din.
  • Når du er utstiller må du komme før en viss tid. Vanligvis er innsjekken åpen mellom kl 9 og 10. Kom i god tid.
  • Vær stille under premieutdelingene. Mange ønsker å høre hva som blir sagt om dyrene.
  • Hvis du skal børste dyrene dine på utstillingen, så gjør det så tidlig som mulig. Det er ikke lov å forsinke hele klassen fordi du vil børste dyret ditt.
  • Hold det ryddig rundt deg. Ikke la det ligge igjen pelsdotter, sand eller matresten der du har sittet.
  • Støtt gjerne foreningen økonomisk ved å kjøpe program og delta i loddtrekningen.

Når du kommer inn i utstillingslokalet er det helsesjekken som først møter deg. Der sitter vanligvis en eller to erfarne oppdrettere. De tar en helsesjekk på alle dyrene som skal stilles ut. Syke dyr, eller dyr med sopp eller bløt avføring får ikke stille.  Dette er viktig på grunn av at sykdom fort kan spres på et sted hvor det er så mange dyr samlet. Det er heller ikke bra for dyret å bli utsatt for utstillingsstress om det ikke er i form. Dyr som er drektige får ikke stille, og i helsesjekken vil det derfor bli spurt om dyret kan være drektig. Hvis den kan det, vil den bli sjekket for drektighet, og diskvalifisert hvis det oppdages at den er drektig.

Når chinchillaene dine har vært gjennom helsesjekken, kommer du frem til innsjekken. Her sier du navnet ditt og hvilke dyr du stiller, og du får utdelt et burmerke til hvert dyr. Disse merkene skal henges godt synlig på utsiden av reiseburet.

Det er viktig at chinchillaen er klar i god tid før klassen skal bedømmes. Hvis du skal børste chinchillaen din er det derfor ekstra viktig å møte opp tidlig.

Klassene dømmes etter tur, og premieutdeling tas etter hver klasse. Dyrenes og eiernes navn ropes da opp, og eierne kan komme å hente dyrene sine og eventuelle premier.

En chinchilla som har vunnet sin klasse må være igjen til slutt. Den skal være med å kjempe om den gjeve tittelen “Beste Hann” eller “Beste Hunn”. Tittelen gis på tvers av alle stamtavleklasseen.

Det finnes også forskjellige leker chinchillaen din kan være med på. Det er lurt å vente til etter at din chinchilla har vært oppe på dommerbordet før du tar den med på forskjellige leker. Det er to grunner til dette. For det første er det veldig viktig at chinchillaen er i det riktige reiseburet når bærerne kommer for å hente den. Den andre grunnen er at når du holder chinchillaen din blir pelsen dens fet og ikke så flott som den kan være. Det er best om den tar seg så godt som mulig ut når den skal opp på dommerbordet.

Chillaton: Dette er et «maratonløp» for chinchillaene våre. Det er laget en løype chinchillaene skal løpe gjennom. Det blir registrert hvor lang tid hver chinchilla bruker og den raskeste chinchillaen får en rosett.

Rosinjakten: Det lages et bur med forskjellige hyller og gjemmesteder. Det plasseres rosiner på flere steder i buret og chinchillaen har to minutter på seg til å finne så mange rosiner som mulig. Det gis poeng etter hvor vanskelig det er å få tak i rosinen. Den chinchillaen som får flest poeng blir premiert med en rosett.

Til slutt ønsker NFFSCN alle utstillere (folk og dyr) en fin chinchilla-dag med mye moro.
Husk at det viktigste ikke er å vinne, men å delta.