Hvordan få chinchillaen tam? – Den første tiden i det nye hjemmet

Når du har skaffet deg din chinchilla, bør du la den være i fred i buret sitt noen dager slik at den får gjøre seg kjent i sitt nye hjem. Når den har roet seg ned, kan du begynne å lokke den mot deg med for eksempel en rosin (noe som er det beste de vet). Pass på at det ikke blir for mange rosiner, dette kan gi chinchillaen diaré. Prøv ikke å gripe tak i den for å holde den i begynnelsen, dette vil bare gjøre den reddere.

Chinchillaunger som kommer fra privat-personer, kan nok være ganske tamme fra før og da er nok litt av jobben gjort. Gi den likevel tid til å bli kjent med deg sakte men sikkert. Etter en stund med godbit-lokking kommer den til hånden din og hopper kanskje opp på den. La den gjøre dette noen ganger før du prøver å holde den ordentlig.

Når du ser at den ikke er redd lenger, kan du ta et tak i halen til chinchillaen mens den sitter på hånden din. Ta et godt tak rundt haleroten, og hold rundt hele halen. Du må ikke holde bare i haletippen! Det er også viktig at man støtter dyret under magen mens man holder i halen. Med tamme chinchillaer er det ikke nødvendig å holde den i halen annet enn når det er nødvendig å holde den helt fast. Det er bedre å la den få sitte på fanget eller armen. Dermed føler at den har et valg og roer seg fortere ned. Prøv ikke å gripe den hardt rundt kroppen. Hvis chinchillaen blir redd, slipper den litt av pelsen sin. Dette er et slags forsvar i naturen for å komme seg unna farer. Chinchillaen har dessuten svake ribbebein og kan lett brekke noen om den blir holdt for hardt rundt kroppen.

Når chinchillaen er blitt vant til hendene dine kan du sette deg ned utenfor buret rett foran åpningen. La chinchillaen komme opp i fanget ditt mens du sitter helt rolig. Chinchillaen er så nysgjerrig at den ikke kan motstå å utforske nye ting. La den få litt tid på seg så kommer den sikkert ut. La den gå fritt fra buret til fanget ditt og inn igjen. Den kan gjerne få noen godbiter når den sitter på fanget. Når den sitter rolig kan du prøve å klø den litt under haken eller bak øret. Detter er noe chinchillaen vanligvis elsker. Du kan også begynne å klappe eller stryke den forsiktig slik at den blir vandt til å bli tatt på. Et råd for å få chinchillaen til å bli vant til deg, er å ha den under genseren. Her får den venne seg til lukten din, og varmen fra deg får den til å bli døsig og den kan godt sovne der. Det er også her viktig at den ikke føler seg fanget. La den forstå at det finnes en vei ut. Da slår den seg lettere til ro uten å være redd. Senere kan dette stedet nettopp være et sted der den går for å føle seg trygg. Når chinchillaen har blitt vandt til hendene og kroppen din kan du begynne å bære den litt borte fra buret. Det er viktig å ta det med ro og gå forsiktig fram. Ha mye tolmodighet.

Chinchillaen elsker å få løpeturer utenfor buret sitt. Dette er også bra trim. Det er ikke lurt å la den løpe fritt før den er blitt håndtam. Det lureste er om du venner den til at den skal løftes ut av buret og ikke bare lukker opp døren til buret. Når chinchillaen går ute må du huske på at den er en gnager. Den gnager stort sett på alt! Det aller farligste er elektriske ledninger. Etter min erfaring er disse svært fristende for chinchilla-tenner. Den ene chinchillaen min mørkela hele 1 etasje i huset vårt ved å bite over en ledning til en lampe. Det sa pang, og veggen bak legningen ble svart. Heldigvis gikk det bra med chinchillaen! Den svidde bort noen av de lange bartene sine, men slapp ellers fra det med skrekken. Det er derfor lurt å beskytte eller ha oversikt over alle ledninger når chinchillaen er utenfor buret. Det lureste er nok å la den gå ute i et rom der det er lite ledninger for eksempel en gang eller et bad.

Artikkelen er opprinnelig skrevet for uniqums.no