Chinchilla finnes i mange ulike farger. Grunnfargen er standard grå, men gjennom avl har det dukket opp fargemutasjoner og hybrider.

Når du skal lære deg å forstå chinchillafarger, bør du starte med de vanligste mutasjonene beige, sølvmarmorert, black velvet, violet, safir og ebony.

Vi skal nå se nærmere på disse fargene og hvordan fargegenetikk hos chinchilla fungerer.

 

Standard grå

Også kjent som: standard, grå, standard gray, standard grey eller naturalle.

Standard grå er grunnfargen på chinchilla. Standard grå er fraværet av fargemutasjon. Standard grå avkom kan komme fra foreldre av hvilke som helst farger når ikke fargegenene føres videre.

Standard grå kan være mørke eller lyse på farge, men dette skyldes mørkhetsgrad – ikke fargegener.

Hvis du ser begreper som “lys standard grå” eller “extra dark standard gray”, må du huske at det er beskrivelser av utseende (fenotype) og ikke farge (genotype).


Standard grå av ulik fenotype

 

Mutasjoner

Beige

Offisielt navn: Tower Beige
Opprinnelse: 1960 hos Nick Tower i Oregon, USA

Beige er en mutasjon som består av ett genpar, så chinchillaen kan enten ha ett gen (heterozygot) eller to gener (homozygot) for beige.

Med ett gen kalles fargen hetero beige – vanligvis bare kalt beige.

Med to gener kalles fargen homo beige. Homo beige er lysere på farge og har lysere øyne.

Beige – og alle hybrider med beige i – har røde øyne.

Sannsynlighet i avl:
En hetero beige har 50 % sjanse for å gi ett gen for beige
En homo beige har 100 % sjanse for å gi ett gen for beige


Beige

 

Hvit

Offisielt navn: Wilson White
Opprinnelse: 1955 hos Blythe Wilson i California, USA
Også kjent som: sølvmarmorert, mosaic, white mosaic, silver mosaic eller silver.

Hvit er en mutasjon som består av ett genpar. I motsetning til beige – som også består av ett genpar – kan chinchillaen kun ha ett gen for hvitt. Med to hvite gener (homozygot) oppstår såkalt dødelighetsfaktor. Hvitt kan kun eksistere i heterozygot form.

Hvitt er inkomplett dominant. Det betyr at chinchillaer med samme fargegener (genotype) kan ha helt ulikt utseende (fenotype). Fargen som ligger “under” hvitfargen vil komme til uttrykk i pelsen. Noen chinchillaer er nesten helt hvite, mens andre viser nesten ikke hvitt i det hele tatt – dette varierer og er helt tilfeldig.

Sølvmarmorert er en hvit chinchilla uten andre fargemutasjoner. Den standard grå fargen “ligger under” og kan komme til uttrykk i pelsen i varierende grad.

Sannsynlighet i avl:
En sølvmarmorert har 50 % sjanse for å gi ett gen for hvitt


Sølvmarmorert av ulik fenotype

 

Velvet

Offisielt navn: Gunning Black
Opprinnelse: 1960 hos Robert Gunning, Washington, USA
Forkortelse: TOV (touch of velvet)

Akkurat som med hvitt, består TOV av ett genpar, men chinchillaen kan kun ha ett TOV-gen. Med to TOV-gener oppstår dødelighetsfaktor – akkurat som med hvitt. TOV kan kun eksistere i heterozygot form.

TOV kan sies å være et mønster i stedet for en farge. Chinchillaer med TOV-genet har mørkere rygg og maske i ansiktet, i tillegg til striper på beina. Hvite dyr får ikke nødvendigvis noen maske, men vil som regel ha stripene på beina

Black Velvet er en TOV-chinchilla uten andre fargemutasjoner. Den er som en standard grå med TOV-tegninger.

Sannsynlighet i avl:
En black velvet har 50 % sjanse for å gi ett gen for TOV


Black velvet

 

Violet

Offisielt nav: Sullivan Violet
Opprinnelse: 1960-tallet i Rhodesia (dagens Sør-Afrika), og videreutviklet hos Lloyd Sullivan i California, USA
Også kjent som: African Violet, lavender eller violett

Violet er en farge som består av ett genpar. Violet er en recessiv farge – det motsatte av en dominant farge. Mens dominante farger som beige, hvitt og TOV kommer til uttrykk med ett gen, trenger chinchillaen begge violetgenene for å vise violetfarge i pelsen.

Violetbærer er en chinchilla med ett violetgen (heterozygot). En chinchilla som kun har ett gen for violet og ingen andre fargegener, vil være standard grå violetbærer.

Man kan ikke se på en chinchilla om den er violetbærer eller ikke – det kan man kun se på stamtavlen eller gjennom avl. En chinchilla som ikke er violet, men som har en eller to foreldre som er violetbærere, vil være mulig violetbærer. Ved å bruke den i avl med en violet kan man teste om den er violetbærer.

Sannsynlighet i avl:
En violetbærer har 50 % sjanse for å gi ett gen for violet
En violet har 100 % sjanse for å gi ett gen for violet


Violet

 

Safir

Offisielt navn: Larsen Sapphire
Opprinnelse: 1963 hos Merle Larsen i Indiana, USA
Også kjent som: sapphire

Safir er en farge som består av ett genpar. Safir er en recessiv farge – det motsatte av en dominant farge. Mens dominante farger som beige, hvitt og TOV kommer til uttrykk med ett gen, trenger chinchillaen begge safirgenene for å vise safirfarge i pelsen.

Safirbærer er en chinchilla med ett safirgen (heterozygot). En chinchilla som kun har ett gen for safir og ingen andre fargegener, vil være standard grå safirbærer.

Man kan ikke se på en chinchilla om den er safirbærer eller ikke – det kan man kun se på stamtavlen eller gjennom avl. En chinchilla som ikke er safir, men som har en eller to foreldre som er safirbærere, vil være mulig safirbærer. Ved å bruke den i avl med en safir kan man teste om den er safirbærer.

Sannsynlighet i avl:
En safirbærer har 50 % sjanse for å gi ett gen for safir
En safir har 100 % sjanse for å gi ett gen for safir


Safir

 

Ebony

Offisielt navn: Ebony

Ebony er en spesiell farge, siden den gir både farge og mønster. Mens de andre chinchillafargene har hvite mager, gir ebony farge på magen i tillegg.

Ingen vet hvor mange genpar ebony består av, men vi vet at det er mer enn ett.

En chinchilla med litt ebony i seg vil se ut som en standard grå med grå mage. Med mange ebonygener vil hvert eneste hårstrå være kullsort.

Vi deler ebony inn i tre fargegrupper etter hvor mye ebony de har i seg:

Lys ebony har få ebonygener og ser ut som en standard grå med grå mage. Ryggen kan være alt fra grå til sort.

Medium ebony har flere ebonygener. Den er sort, men ikke helt sort. Sidene og ansiktet vil som regel være lysere enn ryggen og magen.

Mørk ebony har enda flere ebonygener. Den er helt sort eller tilnærmet helt sort.

Overgangene mellom fargegruppene er flytende, og det kan noen ganger være vanskelig å bestemme om chinchillaen bør kalles lys eller medium ebony.

En lys ebony kan ha sort rygg og se mørk ut, men det betyr ikke at den har mye ebony i seg. For å avgjøre hvor mye ebony den har i seg må man se på magefargen. En medium ebony har mørkmage – ikke lysegrå.

Sannsynlighet i avl:
Nøyaktig sannynlighetsberegning kan ikke gis, siden vi ikke kjenner antall gener. Sjansen for mørke avkom øker med hvor mørke foreldrene er.

Lys ebony, medium ebony og mørk ebony