Heldigvis er det ikke så ofte chinchillaen blir syk, men de utsettes for forskjellige sykdommer de som andre dyr. Chinchillaen trenger ikke å vaksineres eller ha ormekur slik hunder og katter trenger. Dessverre er det enda ikke så mange veterinærer som har mye erfaring med chinchillaen og dens sykdommer. Grunnen er vel at chinchillaen er et såpass nytt kjæledyr i Norge.

Dessverre kan det være ganske kostbart å dra til dyrlegen, så det er viktig at man tar dette med i betraktningen når man skaffer seg et kjæledyr.

Jeg må understreke at jeg ikke er veterinær eller ekspert på chinchillasykdommer. Under har jeg likevel tatt for meg de mest vanlige sykdommene som forekommer hos chinchilla, deres symptomer og noen råd om hva som bør gjøres. Er du i tvil – kontakt veterinær!

Forstoppelse
Hovedårsaken til hard mage eller forstoppelse er godbitene eller foret. Noe av det foret som blir solgt i dyreforretningene er supplementsfor og ikke hovedfor. Det vil si at du bare skal gi dette foret i små mengder og ved siden av hovedforet. For store mengder av annet ”godteri” kan også være en årsak. Tegn på forstoppelse eller hard mage er at avføringskulene blir små i forhold til det de normalt er, og at de får en knudrete overflate. Hos chinchillaer med normal avføring kommer ”kulene” nesten uavbrutt. Om det i en periode kommer lite eller ingen avføring er dette et veldig alvorlig tegn. Forstoppelse kan bli alvorlig og kan faktisk ta livet av kjæledyret ditt. Hvis du ser tegn til hard mage kan du gi chinchillaen din noen ekstra rosiner eller litt mer sviske. Gi også chinchillaen en ekstra lang løpetur utenfor buret. Dette kan hjelpe til med å få fart på fordøyelsen. Om dette ikke hjelper i løpet av kort tid (et par dager) er det nok best å kontakte veterinær.

Diaré
På samme måte som ved hard mage, er foret og godbitene som oftest årsaken til diaré. Muggent eller fuktig høy, alger i drikkeflasken, for mye godterier (rosiner) eller grøntfor (eple, løvetannblader) kan være årsaken. Tegn på diaré er løs og slimete avføring. Vanligvis er avføringen helt tørr og hard. Om du ser avføringskuler som chinchillaen har tråkket flate, eller at hoppebrett eller annet er tilgriset, har nok chinchillaen din fått diaré. En chinchilla som er drektig kan ha litt løs avføring uten at det behøver å være noe annet galt. Når du ser tegn på diaré skal du ikke gi chinchillaen rosiner, svisker eller annen ”bløt” mat på noen dager. Gi knekkebrød eller tørka brød og ta ut pelletsen et par dager. Om det ikke går over på noen dager, må dyrlege kontaktes. Husk da å ta med avføring slik at dyrlegen kan undersøke den.

Heteslag
Sommeren kan være hard for chinchillaen. Noen chinchillaer elsker å ligge i sola, mens andre ikke liker det i det hele tatt. Om du skal ta med buret ut for å gi chinchillaen frisk luft, må du la minst halvparten av buret stå i skyggen slik at chinchillaen kan bestemme selv. Direkte sol over lengre tid kan være skadelig. Den lille kroppen kan bli så opphetet at den ikke klarer å kjøle seg selv ned. Tegn på heteslag er at chinchillaen blir slapp og får varme, røde orer. Den kan ligge rett ut og virke apatisk eller utslitt. Det er da viktig å få chinchillaen til et kjølig sted. Du kan tulle våte håndklær rundt chinchillaen for å få kroppstemperaturen raskere ned. Bruk ikke iskaldt vann! Etter en stund vil nok chinchillaen kjøle seg ned og om kort tid bli som vanlig. Et tips for forebygging av heteslag på varme dager er å legge kjøleelementer, tullet inn i håndkjær eller lignende, inn i buret. Da kan chinchillaene ligge oppå eller inntil disse for å kjøle seg ned.

Sopp-sykdommer
Sopp-sykdommer forekommer som regel først rundt nesen, bak ørene, ved haleroten og ved øynene, men også etter hvert andre steder på kroppen. Soppen kommer fra luften, spesielt om våren og høsten. Det er fuktighet og varme som får soppen til å trives. Renslighet og god ventilasjon samt riktig temperatur, motvirker sopp. Hvis chinchillaen din har fått en sopp-sykdom, mister den pelsen samt at huden blir rød og irritert på ett eller flere steder på kroppen. De fleste dyrebutikker selger et middel mot sopp som kalles fungi-stopp. Dette kan du ha i sanden til chinchillaen. Dette middelet kan også bruker forebyggende, ved å ha det i sanden de mest utsatte tidene, vår og høst. Jeg bruker å gi mine forebyggende behandling 1 gang om våren og 1 gang om høsten, og har aldri hatt tilfeller av opp blant mine chinchillaer. Husk at soppen er veldig smittsom og fort kan spre seg om du har flere dyr.

Mangel på appetitt
Forandring fra normalt forinntak kan ha flere årsaker og det behøver ikke å bety at chinchillaen er syk. Hunnen kan ha litt mindre appetitt under løpetiden, eller det kan bety at hun skal føde i løpet av noen dager. Forandringer i det vante miljøet til chinchillaen kan også gi manglende appetitt. Flytting til et nytt bur, ny partner, en reise eller mye urolighet kan få chinchillaen til å spise mindre. Om forinntaket ikke øker igjen i løpet av noen dager, bør dyret undersøkes nøye.
Slobbers (Tannvekst)
Slobbers er en alvorlig tannfeil som forekommer hos flere gnagere. Gnagernes tenner vokser gjennom hele livet og de trenger derfor hele tiden noe å gnage på for å trimme tennene sine. Tegn på slobbers er at dyret sikler og har vanskelig for å spise. Tennene vokser så mye at dyret til slutt har vanskeligheter med å åpne munnen og snart ikke får i seg noe føde. Over kortere tid kan tennene klippes, men dette kan være veldig smertefullt for chinchillaen. Tannveksten kan også skade skjelettet i hodet til chinchillaen slik at tennene til slutt faller ut. Det er ennå usikkert hva årsaken til denne sykdommen kan være. Dyr med denne sykdommen bør ikke brukes i avl, da det kan tyde på at sykdommen er arvelig.

Reisesyke
Som andre dyr kan chinchillaen også få reisesyke. Tegnene på reisesyke er at chinchillaen ligger flat på gulvet og sikler. Sett den på et rolig og kjølig sted etter reisen, slik at den får roe seg ned. Sørg for at den før i seg vann. Du kan gjerne blande litt druesukker i vannet.

Pelsbiting
Pelsbiting forekommer hos mange pelsdyr. Man er enda ikke sikker på årsaken. Stress eller forandringer i det daglige miljøet, kan forårsake pelsbiting. Pelsbiting kan komme i perioder, og kan forsvinne like fort som det begynte. Pelsbitingen kan også stagnere om chinchillaen får ekstra med gnagekvister eller andre ting å holde på med. Pelsbiting kan også være genetisk betinget.


Luftveisinfeksjoner

Slike sykdommer kan komme av at chinchillaen har stått i trekk, eller at den har fått smitte av andre dyr. Det viser seg ved at nesen blir rød og varm, og at dyret sitter å tørker nesen med framlabbene. Det kan også høres ulyder når man lytter til dyrets åndedrag. Slike sykdommer må behandles av veterinær, men det er også viktig at dyret får ro på et varmt sted.

Artikkelen er opprinnelig skrevet for uniqums.no