Hva trenger en chinchilla?

  • Stort bur
  • Noe å gnage på
  • Hoppebrett/hyller i buret
  • Matskål
  • Drikkeflaske
  • Badesand og badekar
  • Chinchillapellets
  • Høy, alfalfakuber eller høypellets
  • Sagflis/miljøstrø eller lignende

Buret
Det er viktig at buret til chinchillaen er stort nok. Anbefalt minstemål er 60 x 60 x 80 cm. Buret bør ha litt høyde slik at chinchillaen har plass til å hoppe, og bunnflaten bør også gi plass til bevegelse. Det er bedre å ha et smalt og høyt bur enn et som er lavt og bredt. Chinchillaen vil gjerne ha flere etasjer eller brett til å hoppe på. Det er viktig at chinchillaen har noe å gnage på, for eksempel treklosser, greiner eller hoppeplater av tre. Du får kjøpt bur som er spesiallaget for chinchillaen i velassorterte dyrebutikker. Det går også an å bruke et fuglebur, men det er da viktig at det ikke er for store mellomrom mellom sprinklene. Chinchillaen ser mye større ut enn den egentlig er. Mye av tykkelsen er pels og den kan presse seg gjennom ganske små sprekker. Om du har en hobbysnekker i familien eller i vennekretsen er det kanskje like greit å lage et bur selv. Det bør ikke bry på for mange problemer. Husk da på at ikke for mye av buret er av tre slik at chinchillaen kan gnage hull og rømme. Mange lager burløsninger av skap, der de bytter ut den kompakte skapdøra med en nettingdør. Denne løsningen fungerer fint og gjør også sitt for å minske sølet rundt buret siden det ikke er netting på alle sider. Nederst i buret bør det være sagflis, miljøstrø eller noe lignende som tar opp fuktigheten. Selv om det er flere etasjer i buret har jeg ikke opplevd at mine chinchillaer tisser noen andre steder enn i sagflisen. Avføringen kommer derimot nesten uavbrutt. Den kommer i små, avlange, harde klumper. Det er bare å koste dem opp dersom de kommer utenfor buret. De er til og med så harde at det er vanskelig å tråkke dem i stykker og de etterlater seg ingen flekker. I buret kan det gjerne være en liten kasse hvor chinchillaen kan gå inn for å sove og for å føle seg trygg. Det er bra med en enkel kasse av tre. Det bør også være minst en liten hylle i buret som chinchillaen kan hoppe på. Buret må ikke plasseres i direkte sollys eller trekk. Badesand settes inn i buret ved behov, for eksepel et par ganger i uken. Hvis sanden står i buret hele tiden, ender chinchillaen som regel opp med å bruke badebollen som do, så det kan være lurt  å ta ut sanden etter at chinchillaen har badet ferdig.

Mat
Chinchillaen trenger selvfølgelig matskål og drikkeflaske. Det beste kan være en drikkeflaske av glass, men disse er ikke alltid så lette å få tak i. Skarpe chinchillatenner kan lett bite i stykker en plastflaske. Chinchillaen skal helst ha rent vann hver dag. Chinchillaen spiser en spesiell chinchillapellets. Den skal ikke ha gnagerblanding. Denne inneholder for mye godterier og hverken nok eller riktig næring for chinchillaen. Chinchillapelletsen får du kjøpt i forskjellige pakker i dyrebutikken. Det er viktig å velge en fôrblanding som kun inneholder pellets. Blandingene som inneholder mye godtebiter er ikke bra, og kan føre til at chinchillaen kun spiser det de mener er godt og lar de sunne bitene være igjen. Dette kan føre til at chinchillaen ikke få den næringen den trenger, noe som viderer kan føre til sykdom. Det er viktig at chinchillaen alltid har tilgang på høy. Høyet er viktig for dyrets fordøyelse. Det er fint om du har en holder til høyet slik at det ikke ligger på bunnen av buret og blir tilgriset av urin. Høypellets kan brukes for å erstatte høyet om støvet er et problem for f.eks allergiske husstandsmedlemmer. Det finnes også høykuber av alfalfahøy som chinchillaene er veldig glade i. Om du erstatter høy med høypellets er det viktig at chinchillaen har noe annet som den kan gnage på. Grunnen til dette er at tennene til chinchillaene vokser gjennom hele livet. De er dermed avhengige av å slipe ned tennene for at de ikke skal bli for lange. Du kan gi den grener av selje og eple, men du skal ikke gi kvister av trær som har frukter med harde kjerner, som kirsebær eller plomme. Du skal heller ikke gi bjørk siden denne inneholder en syre som chinchillaen ikke tåler.

Godteri
Chinchillaen elsker godterier! Rosiner, og diverse tørkede frukter og vekster er helt uimotståelig for dem. Det er svært viktig at chinchillaen ikke får for mye av dette. Den har en ømtålig mage og får lett diaré om den får for mye godterier. Selv “lovlig” godteri må kun gis i små mengder.

Lovlig godteri: Litt: FORBUDT:
Tørkede nyper
Tørkede roseknopper og blader
Hvetekim (ca 1 ts.)
Knekkebrød
Eple
Løvetannblader
Johannesbrød
4-korn
Rosiner
Kål og andre grønnsaker
Nøtter
Potetgull
Sjokolade

Pelsstell
For å holde pelsen ren og luftig trenger chinchillaen å få bade i en spesiell sand. Når den gjør dette er den helt i ekstase, det må bare oppleves. Det er viktig at sanden er spesiell chinchillasand, fuglesand kan ikke brukes. Det er greit å bruke en skål eller bolle som badekar. Den bør være litt tung slik at den ikke velter når chinchillaen ruller seg i sanden. Badekaret bør settes inn i buret jevnlig. 2-3 ganger per uke er passe. Noen gir også chinchillaene fri tilgang på badesanden. Dette kan være upraktisk siden de oftecbruker badekaret som do, noe som gjør at man må skifte sanden mye oftere. Det går an å bruke sanden om igjen, men ta da ut avføring fra badekaret ved å bruke en sil. For å holde pelsen i skikkelig bra stand kan du børste chinchillaen med jevne mellomrom. Du kan da bruke en børste/korde som blir brukt på katter. Chinchillaen skal børstes forsiktig fra halen og opp mot hodet.

Artikkelen er opprinnelig skrevet for uniqums.no