En chinchilla er ikke det beste kjæledyr for små barn siden de kan være vanskeligere å håndtere enn f.eks en kanin. De har en skjør benbygning der spesielt ribbebeina er utsatt. Harhendt behandling han føre til at disse blir knekt.

Chinchillaen er et nattdyr, så det er om natten den er mest aktiv og bråker mest. Dermed må du tenke på plasseringen av buret. På et soverom kan det bli vanskelig å ha den siden nattesøvnen din da lett kan bli forstyrret.

Chinchillaen trenger et stort bur med gode hoppemuligheter. Dette kan dermed ta en del plass hjemme, og du må tenke på om dette er noe du har plass til.

Chinchillaen er opprinnelig vill og lenge var pelsen den eneste grunnen til at den ble avlet på. Chinchillaen er dermed ikke like tam som en kanin. Den er ikke et typisk “fang-dyr” som liker å sitte rolig og bli kost med. Det kan ta litt tid før din chinchilla blir ordentlig fortrolig med deg.

Chinchillaen kan bli ganske gammel i forhold til andre smådyr, opptil 15-20 år. Det er derfor viktig å huske på at du har et ansvar for mange år framover.

Chinchillaen er fra naturens side et sosialt dyr som trives best sammen med artsfrender. Derfor er det best å ha 2 eller flere chinchillaer sammen. Holder du en chinchilla alene, må du bruke desto mer tid på den slik at den ikke blir ensom og mistrives.

Om du tar deg god tid og behandler den godt kan chinchillaen bli det mest fantastiske kjæledyr. Den kan bli kjærlig, tillitsfull og veldig tam. En chinchilla er helt annerledes som kjæledyr enn for eksempel kaniner og hamstere. Den er veldig følsom, og du kan lett se om den er sint, redd, ivrig eller kosete. Chinchillaen er veldig sta, og den kan bli veldig fornærmet om den ikke får det som den vil. Hvis du vil klø den når den ikke er i humør til det, eller om du stenger for veien til noe kjempespennende, tar den tak i hånden din og dytter den meget bestemt bort. Om den er i kosehumør, ser du det fort. Da skakker den på hodet for at du skal klø den akkurat der, og gir fra seg små koselyder. Når du rasler med en rosinpakke, kan du se at den hopper opp og ned av forventning. Den er virkelig en liten personlighet.

Da chinchillaen sover mesteparten av dagen, passer den utmerket for dem som er borte på skole/jobb om dagen, men er hjemme på kveldstid. Chinchillaen våkner på ettermiddagen/kvelden og vil da gjerne ha oppmerksomhet av menneskene rundt. Den elsker å være på løpeturer utenfor buret på denne tiden – pass bare på ledninger og andre ting den ikke skal gnage på!

Chinchillaen gir ikke fra seg de samme allergener som f.eks katt og hund. Derfor kan mange med allergi faktisk tåle chinchillaen svært godt. Det man må være oppmerksom på er at sagflisen, høyet og ikke minst badesanden som chinchillaen må ha, kan støve en del. Noen kan dermed reagere på dette. Likevel er det løsninger man kan finne på for å unngå unødig støv. Man kan gi høykuber istedet for høy, bruke miljøstrø istedetfor flis.

Chinchillaen er et renslig dyr og gir ikke fra seg noen sjenerende dufter. Sandbadet holder pelsen ren og luftig og den skal ikke vaskes i vann. Fullvoksne dyr veier fra 450 gram til 800 gram. Enkelte dyr kan veien nesten 1 kg, men det er ikke normalen. Blir chinchillaen stelt godt kan den bli over 15 år gammel. Chinchillaen er et nattdyr, og liker å ha et rolig og fredelig sted å sove. Det er fint om den kan få et lite ”hus” i buret der den kan gjemme seg litt bort når den vil sove.

Chinchillaen liker å bli klappet og klødd under haken og bak ørene. Den kan bli veldig tam og trofast om du gir deg og chinchillaen tid. Alle chinchillaer er forskjellige, og noen blir tammere enn andre. For å få så god kontakt med dyret som mulig, bør man kjøpe et ungt dyr helst under 4 mnd. Det kan selvsagt gå fint å skaffe seg et voksent dyr, men det kan da ta en del lenger tid å få dyret tamt.

Hvor får jeg tak i chinchillaer ?
Chinchillaen blir mer og mer populær som kjæledyr, men enda er det ikke alle dyrebutikker som selger chinchillaer. Noen dyrebutikker vet foreløpig ikke så mye om disse dyrene. Du kan selvfølgelig være heldig å treffe på dyrebutikker eller ansatte med stor erfaring, men det er lurt å forhøre seg flere steder. Det tryggeste er nok å kjøpe chinchilla hos en erfaren oppdretter. Da er du sikker på at du får kontakt med folk som vet hva de snakker om. Du får mange nyttige tips og råd både før og etter kjøpet.

Prisen på chinchillaer ligger noe høyere enn på andre bur-dyr. Prisen kommer også an på hvilken farge du vil ha. Standard fargen på chinchillaen er grå (kalles Standard Grå), men den finnes også i mange andre farger. Prisen på en Standard Grå ligger rundt 1000 kr, mens prisen på en farget kan være helt oppe i 2000 kr. Prisen kan nok variere fra oppdretter til oppdretter eller fra butikk til butikk. Et flott utstillings- og avlsdyr kan koste mer enn et dyr som passer best kun som kjæledyr.

Spør alltid etter stamtavle når du skal kjøpe chinchilla. Der står nøyaktig fødselsdato, kjønn, farge og også opplysninger om foreldre, besteforeldre osv. På denne måten kan du kontrollere at dyret ikke er et resultat av innavl. Stamtavle skal følge med dyret uten ekstra kostnad.

Hvilket dyr skal jeg velge?
Når du skal velge ut chinchillaen du skal kjøpe, er det flere ting det er viktig å være oppmerksom på. Det er fint om du får komme å kikke på ungene før du skal velge. Kontroller om det er rent i buret og i lokalet og at dyrene ser friske ut, at de får godt stell. Dyret skal ha blank og luftig pels. Pelsen skal ikke ha bare flekker, dele seg eller være i virvler. Øynene skal ikke renne, men være friske, livfulle og blanke. Det skal ikke komme væske fra ører, munn, nese eller kjønnsorgan. Tennene skal være gul-orange og vokse rett nedover. Spør om det er voksetenner i slekta til chinchillaen. Dette kan være arvelig og er en skummel sykdom – se sykdomskapittelet. Velg et dyr som er storvokst.

Artikkelen er opprinnelig skrevet for uniqums.no