Priser

Medlemmer i NFFSCN : 60,- per dyr
Ikke-medlemmer: 90,- per dyr

Påmelding
Påmeldingsfristen er vanligvis åtte dager før utstillingen. Innen denne fristen må komplett påmelding være sendt inn til påmeldingsansvarlig, slik at dyret blir ført opp riktig i programmet. Det er ikke anledning til å melde på dyr etter at programmet er satt opp. Påmeldingsavgift skal betales for alle programførte dyr.

Dersom du skal trekke et påmeldt dyr, må påmeldingsansvarlig snarest få beskjed. Om du trekker påmeldingen innen påmeldingsfristen, slipper du å betale påmeldingsavgift.

Påmeldingsavgift skal være betalt til NFFSCNs konto innen utstillingen. Dersom du av en eller annen grunn ikke rekker dette, bør du kontakte påmeldingsansvarlig for å avtale en annen løsning.

Stamtavleklasse
Her stiller dyr over 8 mnd med gyldig stamtavle fra NFFSCN. Disse konkurrerer innbyrdes i forskjellige klasser. Til slutt kåres “Beste Hunn” og “Beste Hann” på tvers av stamtavleklassene. 80 poeng og oppover gir cert, og når chinchillaen har fått cert på tre av NFFSCNs utstillinger blir den Norsk Champion. Noen ganger er det kun dagsform som avgjør poengene.

Åpen klasse
Her stiller dyr over 8 mnd uten stamtavle på tvers av farge. Tre ganger med 1. eller 2.-plasseringer gir adgang til å stille i stamtavleklasse på lik linje med stamtavledyrene.

Ungdyrklasse
Her stiller dyr mellom 4 mnd og 8 mnd med/uten stamtavle. Til slutt kåres “Beste Ungdyr Hunn” og “Beste Ungdyr Hann” på tvers av klassene. Dyr som fyller 8 mnd i løpet av de neste 10 dagene, eller som har fylt 8 mnd i løpet av de siste 10 dagene, kan stilles enten i ungdyrklasse eller i “voksenklasse” (stamtavleklasse eller åpen klasse). Dette velger eier selv under påmelding.

Championklasse
I denne klassen stilles dyrene som har oppnådd 3 x cert, dvs. 3 x 80 poeng eller mer fra NFFSCNs stamtavleklasse. Utstillingens “Beste Champion” belønnes med pokal.

Seniorklasse
Her stiller dyr som er over 7 år med og uten stamtavle. Selv om dyret ditt er over 7 år kan du velge å stille det i stamtavleklasse eller championklasse, men i denne klassen tas det hensyn til at alderen kan sette sine spor. Premieres med 1., 2. og 3. plass etter hvor mange dyr som stiller i klassen.Dersom det er færre enn tre dyr påmeldt, vil ikke klassen bli avholdt, og dyrene må stille i den klassen de ellers ville stilt i (stamtavle, champion eller åpen).

Folkets Baby
Her kåres blant babykandidater under 4 mnd. Eier forbereder seg på en presentasjon av sin yndling. Ved hjelp av stemmesedler kårer publikum “Folkets Baby Hunn” og “Folkets Baby Hann”.

Klasseinndeling
Ungdyrklasse, åpen klasse og championklasse kan ikke slås sammen med andre klasser, og vil bli avholdt selv om det er meldt på bare ett eller to dyr.

Klasser
Klassene deles inn etter farger. Hvis det er kun ett eller to dyr i en klasse, slås de sammen med en annen klasse etter tabellen nedenfor. Er det over ti dyr i en klasse, deles klassen videre i hunner og hanner, så sant det ikke er mindre enn tre dyr av ett kjønn. Hvis den totale sammensettingen av klasser tilsier det, kan det bli gjort unntak. Dette bestemmes av dommerne før utstillingens begynnelse.

Poengbedømming for stamtavleklassene

Ønskelig: Dette gir trekk:
Kondisjon/Inntrykk
max 25 poeng
Førsteinntrykk, velstelt fin og luftig pels. Godt hold. Ikke for tynn/tykk. Blank pels.
“Urolig” pels, pelsen deler seg, pelsbiting eller andre skader i pelsen. Fet/seig pels. For tynn/tykk. Løse hår, matt pels.
Kroppsform
max 10 poeng
Mest mulig rektangulært – like bedre skuldre som hofter. Høy kraftig nakke. Kompakt kropp.
Pæreformet kropp. “Svak” nakke, “knekk” i nakken. Utstående hofter. Tynn over ryggen.
Størrelse
max 10 poeng
Størst mulig, uten å være tykk.
For liten, eller for tykk (eks. halsen har mange valker).
Hode
max 5 poeng
Butt, buet profil, store øyne. Velfylte kinn. Ørene langt fra hverandre. Hodet må stå i forhold til kroppen.
Spiss, lang snute, avlangt hode. Tettsittende utstående øyne. Store, tettsittende ører.
Farge
max 5 poeng
Fargen skal være ren, helst gå over i blått. Buken skal være så hvit som mulig, og ha rene, rette overganger til den andre fargen. Noen mutasjoner skal ha heldekkende farge på magen. Fargen skal være mettet og ha en god dybde. Gode kontraster er ønskelig. Blanke dekkhår. Passe lengde på dekkhårene.
Pelsen er matt, farge som går over i brunt/gult/rødt. Ikke ønskelig med grå/gul buk. Urene overganger. Salt og pepper tegninger. Virvler er ikke bra. Mangel på dekkhår. For lange dekkhår kan gi et rotete inntrykk.
Pelskvalitet
max 20 poeng
Lett, luftig. Spenstig med god fylde. En gloria med kongehår er ønskelig. Mange hår pr. hårsekk. Pelsen skal gi motstand når du legger håndflaten flat på pelsen, eller føles tykk mellom to fingre.
Matt, tovet pels. Tynn pels. Lang slapp pels, For lite/mye kongehår.
Mentalitet
max 25 poeng
Rolig, håndvant, nysgjerrig, “våken”
Nervøs, urolig, biter, skriker
Totalt
max 100 poeng
Antall dyr i klassen: Rosett gis til:
1 Ingen, slås sammen
2 Ingen, slås sammen
3 Første plassering
4 Første og andre plassering
5 eller flere Første, andre og tredje plassering